Blog Reiservaringen - reisbestemminginformatie

www.Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Rijksmuseum Amsterdam

Vakantiebestemming.info
Published by in Nederland · 28 juli 2017
Tags: Museum
Het Rijkmuseum in Amsterdam is een van de musea waar je zeker een keer geweest moet zijn.
Het is ontworpen door de architect Pierre Cuypers (1827-1921) en werd geopend op 13 juli 1885. Het is een mooi voorbeeld van laat 19de eeuwse architectuur waarbij traditionele materialen zoals baksteen en natuursteen gecombineerd zijn met het toen moderne ijzer en glas. Er zijn verschillende stijlperiodes gecombineerd zoals Romaanse, Gotische en de stijl van de 17e eeuw in Nederland, de Hollandse Renaissance.
 
Om dit indrukwekkende gebouw van buiten te bekijken is het een aanrader om door de tuinen rondom het gebouw te lopen. Het kost niets en je kan het gebouw rondom goed bekijken.

In het Rijksmuseum heeft men vooral een collectie schilderijen die een overzicht geven van de Nederlandse schilderkunst van de 15e eeuw tot omstreeks 1900. Vooral van de 17e -eeuwse Hollandse Meesters zoals Rembrandt Harmensz van Rijn, Johannes en Frans Hals kan je verschillende schilderijen zien. Deze en andere topstukken worden getoond aan beide zijden van de Eregalerij, een grote indrukwekkende zaal wat in de lengteas van het museum ligt.

Het bekendste schilderij De Nachtwacht van Rembrandt vindt je aan het uiteinde van de zaal in de Nachtwachtzaal.
 
Maar naast schilderijen zijn er ook vele andere dingen te zien. Je hebt een verzameling beeldhouwkunst en kunstnijverheid met beeldhouwwerken, meubels, edelsmeedkunst, keramiek, glas, textiel en metalen voorwerpen.
Wat ikzelf interessant vond was de afdeling geschiedenis. Hier zie je vele scheepsmodellen, wapens, vlaggen, gouden en zilveren voorwerpen, kostuums, curiosa en voorwerpen die betrekking hebben op de politieke en militaire geschiedenis van Nederland. Deze zijn vooral uit de 17e en 18e eeuw en zijn afkomstig uit de verzamelingen van de stadhouders, admiraliteiten, de kamers van de Oost- en West-Indische Compagnieën en uit particulier bezit.
Ook heb je er een collectie Aziatische kunst en het Rijksprentenkabinet met een nationale collectie prentkunst, tekenkunst, en sinds 1994 de nationale fotocollectie.
Als je naar het Rijksmuseum gaat koop dan je tickets van tevoren i.v.m. soms erg lange rijen bij de kassa. Je kan dat o.a. online doen op de website van het Rijksmuseum. Volwassenen betalen 17,50, Jongeren <18 gratis, CJP cultuurkaart 8.75.
Ook een aanrader is om voordat je gaat de officiële Rijksmuseum-app voor je telefoon met koptelefoon te downloaden waarmee je in het museum zelf op pad kunt om kunstwerken te verkennen via een van de tours die je kan volgen o.a.over de Middeleeuwen, 17e,18e,19e eeuw, Aziatisch Paviljoen en Koloniaal verleden.
Ikzelf heb de route met informatie over het gebouw gevolgd. Hier interessante informatie b.v. dat voor de Nachtwacht men een rechthoekig los gedeelte van de vloer heeft waar men de Nachtwacht in geval van calamiteiten of andere belangrijke dingen snel kan verwijderen naar buiten.Geen commentaren

© Alle foto's op deze website zijn gemaakt door Gerard meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud