Blog Reiservaringen - reisbestemminginformatie

www.Vakantiebestemming.info
Ga naar de inhoud

Paleis Soestdijk

Vakantiebestemming.info
Published by in Nederland · 19 mei 2017
Tags: KastelenNederland
In de provincie Utrecht vindt je in Baarn in het buurtschap Soestdijk het gelijknamige Paleis Soestdijk. Het paleis is vanaf 1937 tot de dood van voormalig koningin Juliana in 2004 permanent als woon- en werkpaleis van koningin/prinses Juliana en prins Bernhard gebruikt. Sinds 1971 is het eigendom van de Nederlandse staat.
  
Paleis Soestdijk is vooral bekend om het defilé wat ten tijde van koningin Juliana op haar verjaardag 30 april werd gehouden. Hierbij stond de familie op het bordes van het paleis waar ze vele Nederlanders langs zagen komen in een kilometerslange optocht met geschenken en bloemen.

Paleis Soestdijk is nog op beperkte dagen te bezichtigen waarbij men de staatsievertrekken van het paleis en enkele privévertrekken kan zien. Informatie hierover en over de geschiedenis op de website van Paleis Soestdijk website van Paleis Soestdijk en meer foto’s en informatie op mijn website
  
Je kan online of bij kassagebouw van het Paleis een entreekaart kopen € 13.50 pp voor bezichtiging van het Paleis en het park.

Je loopt door in een in Engelse Landschapsstijl aangelegde tuin met de Watertoren, een van de oudste van Nederland en langs de Orangerie dat op dit moment een horecafunctie heeft. De entree voor de bezichtiging is aan de voorzijde.

Het centrale gedeelte werd gebouwd in Hollands classicistische stijl in de 17e eeuw. Het werd uitgebreid in 1816 met twee vleugels aan weerszijden van het hoofdgebouw met kenmerkende halfronde colonnades.

Bij de bezichtiging begin je in het hoofdgebouw met een korte introductiefilm van het paleis. Eerst de oudere officiële – representatieve vertrekken met meubilair en inrichting deels uit de tijd van Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna die het paleis toen als zomerresidentie gebruikten. Daarna ga je naar het deel van het paleis waar de laatste bewoners, Koningin Juliana en Prins Bernhard, bijna zeventig jaar lang hebben gewoond en gewerkt.
  
Aan de achterzijde in het park heb je een grote vijver en diverse lanen o.a. grote beuken en rododendrons Aan de Noordwestelijke kant van de vijver bij een weide ligt het Wilhelminachalet. Dit chalet uit 1892 werd gebruikt als speelhuis voor de jeugdige Wilhelmina.

Het paleis is sinds oktober 2005 na de dood van Juliana weer ter beschikking gesteld aan de eigenaar, de staat.  Er zijn nu nog drie plannen over voor een nieuwe bestemming voor paleis Soestdijk.

Binnenkort wordt een beslissing genomen wat de herbestemming wordt. Dus wil je het gebouw nog in oorspronkelijke staat zien wacht dan niet te lang.
 Geen commentaren

© Alle foto's op deze website zijn gemaakt door Gerard meuffels en Henk Dijkman
Terug naar de inhoud